Arbeidsmarktbehoefte beroepsopleidingen

De arbeidsmarktbehoefte: Voldoende banen voor afgestudeerden
In het algemeen is de stelregel dat het voor beroepsopleidingen belangrijker is om een sterke, concrete arbeidsmarktbehoefte te kwantificeren. De behoefte aan afgestudeerden kan zowel kwalitatief, bijvoorbeeld via een selecte groep potentiële werkgevers die de afgestudeerden in dienst zouden nemen, als kwantitatief, bijvoorbeeld door middel van een representatieve steekproef in de doelgroep van potentiële werkgevers, onderbouwd worden.

De opleidingsbehoefte: voldoende instroom voor de opleiding
Een centraal onderdeel van de macrodoelmatigheidsaanvraag, maar ook van de haalbaarheidsvraag, is het aantonen van voldoende instroom. Deze behoefte kan zowel kwalitatief, bijvoorbeeld via een selecte groep potentiële studenten die zich zullen inschrijven, als kwantitatief, bijvoorbeeld door middel van een representatieve steekproef in de doelgroep van potentiële studenten, onderbouwd worden.

Toegevoegde waarde: Een aanvulling op bestaande opleidingsaanbod
Een ander belangrijk punt in de aanvraag voor een nieuwe opleiding is dat de opleiding niet reeds wordt aangeboden en in feite geen nieuwe opleiding is.

Maatschappelijke behoefte
Juist voor opleidingen die gericht zijn op kennis over nieuwe technologieën, nieuwe vaardigheden of nieuwe beroepen kan het soms lastig zijn om de arbeidsmarktbehoefte concreet aan te tonen terwijl er wel een maatschappelijke behoefte is. Bij een maatschappelijke behoefte gaat het om een maatschappelijke ontwikkeling die het belang van het ontstaan van de nieuwe opleiding onderstreept en die zich niet per se vertaalt in een arbeidsmarktbehoefte. Ontwikkelingen die niet te becijferen zijn, maar naar verwachting wel leiden tot een grotere arbeidsmarktbehoefte, vallen onder de kwalitatieve argumenten voor een arbeidsmarktbehoefte. Dit kan een ‘maatschappelijke’ behoefte zijn aan afgestudeerden, maar ook aan de opleiding zelf. Gangbare stukken (liever niet ouder dan 5 jaar) om een maatschappelijke behoefte aan te tonen zijn kamerbrieven, sectorrapporten, (regionale) actie-agenda’s, kennisconvenanten, beleidsagenda’s, topsectorenbeleid etc. Het praktische effect van het aantonen van een maatschappelijke behoefte in een aanvraag is dat de arbeidsmarktbehoefte iets kleiner mag zijn wanneer er een heldere maatschappelijke behoefte bestaat. Er is ‘ruimte’ voor het aanvoeren van andersoortige stukken (bijvoorbeeld krantenartikelen). Van belang is vooral dat (a) de bron een goede naam heeft en toegankelijk is, (b) dat de maatschappelijke ontwikkeling aanwijsbaar te verbinden is met de opleiding en (c) dat het argument goed navolgbaar is.

Zie voor meer info: Macrodoelmatigheid, toetsing van de aanvraag.