Ncoi koopt loi: acm moet nog zegenen

Ons bereikt vandaag 12 november het nieuws dat de Leidse Onderwijsinstelling LOI (opgericht in 1923) wordt overgenomen door de eveneens particuliere Hilversumse concurrent NCOI (1996).

De overname zou een antwoord zijn op de toenemende concurrentie van regulier onderwijs (hogescholen die door het Rijk bekostigd worden) die dezelfde opleidingen, gericht op het behalen van een erkend diploma, aanbieden. Het particuliere onderwijs zou onder een hogere prijsdruk komen te staan als gevolg van het toenemende aanbod van deeltijdopleidingen die door regionale hogescholen worden aangeboden.

‘’De overname zal er voor zorgen dat beide organisaties ook in de toekomst in staat blijven te concurreren met de bekostigde aanbieders”, aldus LOI directeur Sloos.

De verwachting is dat er door de overname synergie kan ontstaan op gebieden als kwaliteit van onderwijs, erkenningen, IT en financiën. De vraag is echter wel of het concurrentievoordeel van partijen zoals LOI en NCOI niet opweegt tegen de relatief ‘schoolse’ instellingen van veel bekostigde hogescholen. Bovendien zijn veel deeltijdopleidingen van bekostigde hogescholen nog klein in aantallen deelnemers. De commerciële hogescholen zijn een stuk flexibeler en ook verder met e-learning. De overname geeft NCOI meer schaalgrootte en meer mogelijkheden voor het ontwikkelen en aanbieden van digitaal lesmateriaal. De belangrijkste doelgroepen zijn immers werkende mensen dus tijd is een essentiële factor.

De merken LOI en NCOI blijven na de overname naast elkaar bestaan. NIDAP onderzoekt jaarlijks de positie van opleiders zoals NCOI en LOI. Uit de meting van 2018 (2019 verschijnt in december) blijkt dat beide opleiders een vergelijkbare positie hebben in de consumentenmarkt die ver uitsteekt boven andere opleiders. De spontane bekendheid van beide opleiders ligt ongeveer op hetzelfde niveau. Alleen wordt LOI minder vaak overwogen.

NCOI-LOI-ART-1.png

De spontane bekendheid als opleider ligt op hetzelfde niveau. Alleen wordt LOI minder vaak overwogen (bron: NIDAP Research © 2019)

De overname moet nog door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) worden beoordeeld. De ACM controleert vooraf of bedrijven die willen samengaan niet te veel macht krijgen. Het doel van de wet is om mensen en bedrijven te beschermen tegen hogere prijzen, lagere kwaliteit en verminderde innovatie.

Vorige
Vorige

Arbeidsrecht en een leven lang leren

Volgende
Volgende

Zakelijke evenementen steeds vaker met leerdoel