Overheidssteun voor Leven Lang Ontwikkelen essentieel voor toekomstbestendig onderwijs
Om de Nederlandse arbeidsmarkt en het onderwijs toekomstbestendig te houden, investeert de overheid in Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Door subsidies, wetgeving en initiatieven zoals de LLO-Katalysator stimuleert de overheid een sterke leercultuur. Dit helpt onderwijsinstellingen, bedrijven en werkenden om zich continu te blijven ontwikkelen en aan te passen aan een veranderende economie.
Voor onderwijsinstellingen wordt het verzorgen van LLO in de toekomst een wettelijke taak. De overheid ondersteunt dit met regelingen zoals de SLIM-regeling, die bedrijven helpt om leer- en ontwikkelplannen op te zetten, en de Expeditieregeling, die innovatie in scholing stimuleert. Daarnaast is er de LLO-Katalysator, een meerjarig programma dat samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven bevordert. In 2024 werd binnen deze regeling €40 miljoen geïnvesteerd in 36 projecten om regionale samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt te versterken. Een voorbeeld is het consortium van ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht, dat €4 miljoen ontving om LLO-initiatieven in de regio te ondersteunen.
Voorlopige uitkomsten uit ons B2C LLO 2025-onderzoek tonen aan dat de behoefte aan scholing groeit, vooral door technologische ontwikkelingen zoals AI en digitalisering. Werkgevers spelen hierin een grote rol door opleidingen (deels) te financieren. De vraag naar flexibele leertrajecten, zoals hybride onderwijs, neemt toe. Tegelijkertijd kiezen werkenden niet meer automatisch voor hogescholen en universiteiten, wat suggereert dat het overige scholingsaanbod soms beter aansluit op hun behoeften. Dit benadrukt het belang van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid, zodat scholing aansluit bij de praktijk en een leven lang ontwikkelen voor iedereen bereikbaar blijft.