Wet Internationalisering in Balans (WIB): Nieuwe criteria macrodoelmatigheid Anderstalige Opleidingen

Minister Dijkgraaf introduceert de Wet Internationalisering in Balans (WIB) om het aanbod van anderstalige opleidingen te reguleren en de positie van het Nederlands als academische taal te versterken. De toets voor anderstalig onderwijs, uitgevoerd door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO), beoordeelt of opleidingen in een andere taal dan het Nederlands doelmatig zijn.

Belangrijkste Criteria

  1. Taalbeleid: Instellingen moeten aantonen dat de anderstaligheid binnen hun taalbeleid past. Dit beleid wordt meegestuurd bij de aanvraag, maar niet inhoudelijk beoordeeld.

  2. Regionale Omstandigheden: Opleidingen in krimp- of grensregio’s moeten aantonen dat ze bijdragen aan de regio, bijvoorbeeld door de regionale kennisinfrastructuur of arbeidsmarkt te ondersteunen.

  3. Arbeidsmarkt: Opleidingen moeten bewijzen dat ze inspelen op een uitzonderlijk groot tekort op de Nederlandse arbeidsmarkt en dat Nederlands niet noodzakelijk is voor de beroepsuitoefening.

  4. Uniciteit: Unieke opleidingen binnen het bekostigde hoger onderwijsstelsel kunnen anderstalig blijven als ze aantonen dat dit noodzakelijk is.

  5. Internationale Positionering: Opleidingen met een sterke internationale context moeten aantonen dat anderstaligheid essentieel is voor het bereiken van hun doelstellingen.

  6. Geheel van Voorzieningen: De CDHO beoordeelt het totale aanbod van bekostigde opleidingen. Een balans tussen Nederlandstalige en anderstalige opleidingen is vereist.

Joint Programmes en Gezamenlijke Aanvragen

Joint programmes zijn vrijgesteld van de toets, mits ze zijn geaccrediteerd door de NVAO. Instellingen moeten overwegen of een anderstalige opleiding beter binnen het profiel van een andere instelling past en kunnen gezamenlijke aanvragen indienen.

Toets voor Nieuwe en Bestaande Opleidingen

Nieuwe anderstalige opleidingen doorlopen de toets samen met de macrodoelmatigheidstoets. Bestaande opleidingen moeten binnen negen maanden na inwerkingtreding van de WIB de toets aanvragen.

Rekening houden met Personeel

Bij anderstalige opleidingen met niet-Nederlandstalig personeel wordt rekening gehouden met hun ombouw- of afbouwtermijn.

Voor meer informatie kunt u de concept Algemene Maatregel van Bestuur raadplegen of contact opnemen met de CDHO. Bezoek NIDAP voor updates en meer informatie.

Vorige
Vorige

Gevolgen van de Wet Internationalisering in Balans: meer focus op doelmatigheid en arbeidsmarkt

Volgende
Volgende

LLO Katalysator : LLO-professionalisering opleiders