De kamer schrapt excellente oordelen uit accreditatiestelsel

De Kamer debatteerde 6 februari 2018 tot laat over het wetsvoorstel ‘Accreditatie op maat’. Alhoewel er brede steun was voor het wetsvoorstel was er wel veel discussie over het gedifferentieerde oordeel van ‘goed’ en ‘excellent’. Een brede Kamermeerderheid is voor het schrappen van deze gedifferentieerde oordelen. De minister was daar blij mee, omdat ook internationaal Nederland uit de pas loopt.

Kanttekeningen bij het huidige stelsel volgens Kamerleden:

‘Het is niet alleen lastig om een grens te trekken tussen goed en voldoende, er ontstaan  verkeerde prikkels.’

‘Het is lastig om in een systeem van zogeheten peer review de oordelen ‘goed’ en ‘excellent’ goed te onderbouwen.’

‘Een aanzienlijk deel van het huidige stelsel is toch vooral papieren controle. En bij papieren controle, bij zelfevaluaties, loop je sterk het risico dat je meer toetst of opleidingen in staat zijn om beleidstaal te schrijven die past bij het vigerende onderwijsjargon op het ministerie dan dat je daadwerkelijk de kwaliteit van onderwijs toetst.”

Standpunt Minister

In haar beantwoording was de minister heel over het gedifferentieerde oordeel. “ De Inspectie was daar gewoon heel helder over, de Onderwijsraad, de NVAO en het internationale panel van de ENQA ook. Zij zeggen eigenlijk: de gedifferentieerde oordelen zoals ze er nu zijn, moeten we eigenlijk maar niet doen, want die geven aanleiding tot discussie, die zijn eigenlijk niet goed vast te stellen, daar is veel ruis omheen en eigenlijk moet je dat niet doen.”

De minister wees er ook op dat wij internationaal als land met een gedifferentieerd stelsel buiten de pas lopen. “Ook internationaal gezien is het heel ongebruikelijk om met gedifferentieerde oordelen te werken. In Vlaanderen hebben ze het een tijdje geprobeerd, maar zijn ze erop teruggekomen. Ook in andere landen. Zweden heeft het een tijdje gehad en is er ook op teruggekomen.”

Gebaseerd op een nieuwsartikel (7 februari) in Science Guide door Frans van Heest

https://www.scienceguide.nl/2018/02/kamer-schrapt-excellente-oordelen-accreditatiestelsel/

NIDAP richt zich in toenemende mate op het kwantitatief onderbouwen van doelmatigheidstoetsen voor bestaande en nieuwe HBO opleidingen. Hiervoor heeft zij een analyse-instrument ontwikkeld dat gebaseerd is op beroepseisen die gesteld worden door het (regionale) werk en beroepenveld

Vorige
Vorige

Cbs adult education survey : ‘ruim helft werkenden leert bij’

Volgende
Volgende

Hr afdelingen hebben het druk. werknemers willen eigen leerpotje