Hr afdelingen hebben het druk. werknemers willen eigen leerpotje

Er is weer meer geleerd in 2017 dan in de jaren daarvoor. Dat beaamt een meerderheid van de 400 door NIDAP geïnterviewde learning officers in grote en middelgrote organisaties. Er is sprake van sterke opleving van extern ingekochte trainingen en steeds meer gebruik van interne leerplatforms bij werkgevers.  Werknemers zeggen ook meer te gaan leren als ze een eigen opleidingspotje krijgen.

In de afgelopen twee onderzoeken (2015 en 2016) onder werkgevers zagen wij nog een krimp van de ‘open markt’, dus los ingekochte en gevolgde opleidingen en trainingen. Organisaties waren terughoudend om externe opleiders in te schakelen. Wel groeiden in die periode de organisatie-interne leeractiviteiten, evenals het gebruik van leerportals en de toepassing van zelf ontwikkelde e-learning. In 2017 was er ook een duidelijk herstel van de open cursusmarkt te zien.

HR afdelingen zagen hun administratieve taken steeds verder geautomatiseerd worden. Zij trekken steeds meer leer- en ontwikkeltaken naar zich toe: Driekwart van de HR afdelingen in grote organisaties is betrokken bij de ontwikkeling van leerproducten voor medewerkers.  De helft van de HRD afdelingen werkt samen met de ICT afdeling op het gebied van het leeraanbod.

Belangrijke ontwikkelingen in HRD afdelingen van middelgrote en grote organisaties (NIDAP-onderzoek 2017)

plaatje-HRD-beleid-2017-2.jpg

Andere rol voor opleiders

We staan mogelijk aan het begin van een andere rol van opleiding- en trainingsbureaus. Het accent ligt nu nog duidelijk op het ontwikkelen van leeroplossingen en het optimaliseren van leeractiviteiten. Maar twee-derde van de onderzochte grote organisaties (1000 of meer werknemers) verwacht dat opleiders ook meer kennis hebben van leerportalen en learning management systemen. Eén op de vijf organisaties wil ook geadviseerd kunnen worden op het gebied van het ontwikkelen van een leerstrategie.  In de huidige hoogconjunctuur richten de instituten zich op het uitleveren van zoveel mogelijk opleidingen en trainingen en zullen zij hun dienstverlening nu niet aanpassen.

Belangrijkste diensten van opleidingsinstituten (NIDAP-onderzoek 2017).

plaatje-HRD-opleidinginstituten-2017.png


Gemiddeld opleidingsbudget

Het gemiddelde budget voor alle werknemers (dus met of zonder eigen pot) bedraagt ongeveer 950 euro. De gemiddelde opleidingsbudgetten verschillen weinig tussen middelgrote en grote organisaties en liggen rond de 930-970 euro per persoon per jaar  (NIDAP-onderzoek 2017). Maar niet alle werknemers volgen jaarlijks buiten de deur -dus bij een extern instituut-  een opleiding of training. Werknemers binnen grote organisaties volgen meer interne opleidingen.

Percentage werknemers dat (jaarlijks) één of meerdere opleidingen of trainingen volgt bij een extern instituut (NIDAP-onderzoek 2017).

plaatje-percentage-dat-opleidingen-volgt-2017.png

Persoonlijk opleidingsbudget

Uit onderzoek van opleidingsmarktonderzoeker NIDAP  en opleidingsvergelijkingsite Springest blijkt dat de meerderheid van de werknemers (60%)  een persoonlijk budget voor opleidingen en trainingen zou willen. Meer dan helft van hen (57%) denkt dat ze met zo’n eigen potje ook  meer gaan leren. Werkgevers zijn nog terughoudend. Slechts 22% van de werknemers beschikt echter over een eigen potje. Ieder jaar mogen zij tussen de 500 en 1000 uitgeven.

Veel werknemers willen een persoonlijk opleidingsbudget en verwachten meer te gaan leren (NIDAP-onderzoek 2017).

plaatje-gevolgen-persoonlijk-opl-budget-2017.png


Hoe verder in 2018?

NIDAP zal in het voorjaar opnieuw de zakelijke markt voor incompany en open opleidingen en trainingen onderzoeken. Wij meten per sector de marktomvang, de kansen op inschakeling van instituten en andere aanbieders en de interne leer- en ontwikkelvragen die spelen. Dit onderzoek is commercieel en qua marketingstrategie zeer interessant voor hogescholen/universiteiten  en managementtraining-instituten.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met martijnpelle@nidap.com

Vorige
Vorige

De kamer schrapt excellente oordelen uit accreditatiestelsel

Volgende
Volgende

De zakelijke b2b lll-markt in 2020 voor instituten, hogescholen en universiteiten