Strengere regels anderstalig onderwijs: zorgen bij universiteiten

Strengere regels

De nieuwe Wet Internationalisering in Balans brengt striktere regels met zich mee voor anderstalig onderwijs in Nederland. Hogescholen zoals Fontys en Hanzehogeschool pleiten voor het behoud van Nederlandstalig onderwijs om de aansluiting op de regionale arbeidsmarkt te waarborgen. Zij vrezen dat een verdere uitbreiding van anderstalige opleidingen kan leiden tot een mismatch tussen afgestudeerden en de behoeften van de regionale arbeidsmarkt. Universiteiten, daarentegen, maken zich zorgen over hun internationale concurrentiepositie en waarschuwen dat strengere regels voor anderstalig onderwijs hun aantrekkingskracht voor internationale studenten kunnen verminderen. De wet streeft naar een balans tussen internationalisering en het behoud van het Nederlands als onderwijstaal.

Wat houdt de wet in?

De Wet Internationalisering in Balans, die in 2024 van kracht wordt, verplicht onderwijsinstellingen om anderstalige opleidingen te onderbouwen via een doelmatigheidstoets. Hierbij moeten instellingen aantonen dat anderstalig onderwijs noodzakelijk is en bijdraagt aan de arbeidsmarkt of de internationale positie van de instelling. Deze regels richten zich met name op associate degree- en bacheloropleidingen​(Wet internationaliserin…).

Zienswijzen van Verschillende Groepen

Hieronder staan enkele zienswijzen met betrekking tot de nieuwe wet. Niet alle zienswijzen zijn verwerkt in dit artikel.

Hogescholen

Fontys Hogeschool en de Hanzehogeschool zijn kritisch over de huidige omvang van anderstalig onderwijs. Beide hogescholen benadrukken hun sterke regionale functie en de cruciale rol van de Nederlandse taal op de arbeidsmarkt. In sectoren zoals zorg, techniek en het mkb is de beheersing van de Nederlandse taal essentieel. Zij vrezen dat een verdere toename van anderstalig onderwijs kan leiden tot een mismatch tussen afgestudeerden en de lokale arbeidsmarkt. Daarom pleiten deze hogescholen voor strengere regels, met name in bachelor- en associate degree-programma's​.

Universiteiten

Universiteiten, vertegenwoordigd door de Universiteiten van Nederland (UNL), uiten hun zorgen over de impact van de nieuwe regels op hun internationale positie. Zij stellen dat internationalisering via Engelstalige opleidingen noodzakelijk is om internationaal talent aan te trekken en om hun concurrentiepositie te behouden. Zij vrezen dat strengere regels voor anderstalig onderwijs, met name op het gebied van masteropleidingen, hun aantrekkingskracht voor internationale studenten kan verminderen​.

BON (Beter Onderwijs Nederland)

BON benadrukt het belang van Nederlandstalig onderwijs voor de beheersing van de Nederlandse taal door studenten. Zij vrezen dat de toename van anderstalig onderwijs de taalvaardigheden van studenten in het Nederlands ondermijnt en pleiten voor een sterke positie van het Nederlands in het hoger onderwijs.

NIDAP

NIDAP biedt onderwijsinstellingen ondersteuning bij portfoliomanagement, macrodoelmatigheidsonderzoek en haalbaarheidsstudies voor nieuwe associate degree-, bachelor- en masteropleidingen. Deze diensten helpen instellingen om hun opleidingsaanbod te evalueren en aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Met deze expertise kunnen instellingen strategische keuzes maken over hun aanbod van anderstalig en Nederlandstalig onderwijs.

Vorige
Vorige

2024 met NIDAP: Strategisch partnerschap voor impact en innovatie in onderwijs

Volgende
Volgende

Gevolgen van de Wet Internationalisering in Balans: meer focus op doelmatigheid en arbeidsmarkt