Wereldwijd onderzoek toont een groeiende belangstelling voor kortere programma's en besef leven lang leren
Op de website van de ICEF vonden wij een interessant artikel over een onderzoek (oktober 2019) naar leervoorkeuren van personen tussen de 11 en 70 jaar. In totaal deden er wereldwijd 11.000 personen mee aan een onderzoek. De 19 landen waar het onderzoek heeft plaatsgevonden waren Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Colombia, Egypte, Frankrijk, Duitsland, Italië, India, Mexico, Saoedi-Arabië, Spanje, Zuid-Afrika, Turkije, de VAE, de VS en het VK. Wereldwijd is dat niet heel veel maar het door Pearson uitgevoerde onderzoek bevestigd een aantal trends. Zo wil een deel graag kort en zelfstandig leren en haalt men de content voor het kort leren op bij gratis bronnen. Een andere uitkomst is dat de ‘waarde’ van het traditionele leren zou afnemen. Dat blijkt volgens ons overigens niet heel overtuigend uit dit onderzoek want per saldo kiest de overgrote meerderheid voor traditionele onderwijsinstellingen als ze hun schoolcarrière over zouden moeten doen. Een van de conclusies gaat over de rol die ook hogescholen en universiteiten, meer dan nu het geval is, kunnen spelen als het gaat om het kort leren. Een andere bevinding is dat het ontwikkelen van softskills voor veel mensen een belangrijk leerdoel is. Het meer vanuit onderzoek en ontwikkeling benaderen van softskills en STEM-skills (waarover later) zouden een ‘asset’ van onderwijsinstellingen moeten zijn. Zeker nu het samenwerken op afstand steeds meer zijn intrede doet en niet meer weg zal gaan. Pearson heeft als uitgever en opleider enig belang bij de uitkomst dat steeds meer mensen zelfstandig hun bijscholing verzorgen.
NIDAP ziet het aantal ‘zelfstudeerders’ in haar LLO-monitorstudies ook toenemen. Van belang is misschien wel niet zozeer hoe iemand aan de kennis en vaardigheden komt maar wel dat hij kan aantonen hierover te beschikken. In de rol van het bepalen van de kennisbehoefte, het begeleiden bij en het toetsen van de kennisontwikkeling kunnen onderwijsinstellingen, offline of online, een geweldige bijdrage leveren aan leven lang leren en -uiteindelijk- aan het op niveau brengen van het kwaliteitsniveau en innovatief- en concurrerend vermogen van Nederland.
Pearson: Leerlingen 'denken verder dan de traditionele noties van leren, wat een enorme kans betekent voor onderwijsaanbieders om het leren opnieuw uit te vinden om aan de behoeften van een nieuwe economie te voldoen'. John Fallon, CEO van Pearson, zegt dat "de nieuwe talenteconomie is aangekomen met zijn gig-banen, onconventionele loopbaantrajecten en technische disruptie", wat de verschuiving in benadering tussen leerlingen veroorzaakt.
Enkele conclusies uit het onderzoek van Pearson
Voortdurende bijscholing
Het onderzoek laat zien dat leerlingen hun opleiding nu afstemmen op een nieuwe "talenteconomie", waar korte cursussen, beroepsopleiding en voortdurende bijscholing als noodzakelijk worden beschouwd.
Leven lang leren
Het concept van "een leven lang leren" is nu ingeburgerd, met sterke meerderheden in de wereldwijde enquête die het erover eens zijn dat ze tijdens hun loopbaan in dit soort onderwijs zullen moeten investeren
Doe het zelf leren
Studenten zijn er zich tegenwoordig van bewust zijn dat er verschillende manieren zijn om de opleiding / vaardigheden te verwerven die ze nodig hebben voor hun loopbaan, en dat velen wat Pearson een 'doe-het-zelf'-aanpak (doe-het-zelf) noemt, aannemen.
LLL-besef groot
Minstens driekwart van de respondenten in elk onderzocht land is van mening dat je na de universiteit moet blijven leren om relevant te blijven in je carrière. Dit steeg tot meer dan 90% in Australië, Canada, China, "Hispano-America" (d.w.z. Argentinië, Colombia en Mexico) en Zuid-Afrika.
Meer zelfstudie
Onder de respondenten die ooit werk hadden gehad en behoefte hadden aan verder onderwijs, hadden er veel meer gekozen voor zelftraining / lesgeven via internetbronnen of cursussen van werkgevers of beroepsverenigingen gevolgd dan bijscholing van een hogeschool of universiteit.
Relevantie onderwijsinstellingen
Hoewel veel leerlingen nog steeds geloven in de waarde van formeel onderwijs, zijn ze zich er ook van bewust dat er verschillende manieren zijn om de vaardigheden te verwerven die ze nodig hebben voor de banen die ze willen of om hun loopbaanperspectieven te verbeteren als ze eenmaal in dienst zijn. In het Westen, evenals in bepaalde andere regio's, lijkt het vertrouwen in de relevantie van een traditionele hbo-opleiding voor de arbeidsmarkt nu en in de toekomst af te nemen. Driekwart van de respondenten was het ermee eens dat hogescholen en universiteiten te veel op jonge studenten zijn gericht en meer moeten inspelen op werkende volwassenen.
Andere vormen van leren
Het feit dat 43% van de respondenten (wereldwijd) die werkten en die informatie online of autodidact moesten bijschaven, een teken is dat ze een doe-het-zelf-aanpak hanteren en dat online cursussen een steeds aantrekkelijkere optie worden.
Leven lang leren is cruciaal voor baanbehoud
Uit de Pearson-studie bleek dat een beter begrip van de behoefte aan levenslang leren in China en India veel meer ingeburgerd is dan in de VS en het VK, 'grotendeels gedreven door de invloed van technologie en automatisering op hun werk'. Dit zijn landen waar het bijhouden van - of beter nog een stap voorblijven - technologische trends cruciaal is om vaste banen te krijgen en te behouden.
Vertrouwen in traditionele instellingen neemt af
Het Pearson-onderzoek onderstreepte dat dit een tijd van ontwrichting is, waarbij leerlingen het soort onderwijs heroverwegen dat hen zal voorbereiden op een succesvolle carrière en ook betaalbaar zal zijn:
Minder dan 60% van de respondenten in de steekproef vinden dat het 'onderwijssysteem in het eigen land goed werkt voor de huidige generatie'. De ontevredenheid is bijzonder groot in de VS, Brazilië, Zuid-Afrika, Hispano-Amerika en Europa; minder dan de helft van de respondenten in deze regio's vindt dat hun onderwijssysteem goed werkt.
Tabel 1. Het percentage respondenten per land dat het ermee eens was (weergegeven in groen) of het niet eens was (weergegeven in zwart) met de stelling ‘het onderwijssysteem in mijn land werkt goed voor de huidige generatie’.
Hoger onderwijs
Een deel van de respondenten weet niet zeker of de hogeschool of universiteit de weg is naar een goede carrière. Meer dan vier op de tien respondenten in Australië, Canada, de VS en Europa zeiden dat het hoger onderwijs hen niet voorbereidde op hun carrière. In het VK is dit percentage gestegen tot 51%. Meer dan vier op de tien respondenten in Australië, Canada, de VS en het VK waren het er ook over eens dat "je het vandaag goed kunt doen in het leven zonder een universitair diploma." Uit het onderzoek bleek dat veel studenten (70% van de wereldwijde steekproef) het gevoel hebben dat 'hogescholen en universiteiten meer om hun reputatie geven dan om studenten op te leiden'.
Voorkeur voor hogeschool en universiteit
Aan respondenten met een middelbare schoolopleiding (in Nederland ongeveer vergelijkbaar met vmbo, mbo4, havo, vwo) werd gevraagd welke route ze zouden volgen als ze vandaag de keuze zouden krijgen: hogeschool, beroepsonderwijs (of gewoon direct na de middelbare school aan de slag gaan, een optie die in de onderzochte landen weinig enthousiasme opwekte). De meningen waren zeer verdeeld: 80% van de Brazilianen zou ervoor kiezen om naar de universiteit te gaan, terwijl slechts 47% van de Indiërs het ermee eens was. Minstens drie op de tien respondenten zouden kiezen voor beroepsopleiding in de VS (30%), Canada (37%), het VK (34%), andere onderzochte Europese landen (30%) en vooral India (39%). Brazilianen (15%) en Chinezen (13%) daarentegen voelen zich veel minder aangetrokken tot het idee van beroepsopleiding als alternatief voor de traditionele universiteit.
Tabel 2. Welke zouden hoger opgeleiden achteraf gezien gekozen hebben?
Soft skills and STEM
Driekwart van de ondervraagden gaf aan dat ze de behoefte voelden om te werken aan hun "zachte" vaardigheden zoals creatief denken, probleemoplossing en samenwerking - ongeveer net zoveel als zeiden dat ze hun STEM-vaardigheden (Science, Technology, Engineering and Mathematics op hbo-niveau) moesten verbeteren. De meeste respondenten denken ook dat soft skills in de toekomst nog belangrijker zullen worden, en hoge proporties in de enquête waren van mening dat hogescholen meer moesten doen om studenten te helpen deze te ontwikkelen.
Betaalbaarheid is een zorg
Meer dan zes op de tien in Australië, Canada en de VS zijn van mening dat onderwijs voor de gemiddelde persoon steeds meer buiten bereik komt, en meer dan de helft voelt hetzelfde in Europa en Zuid-Afrika. Aan de andere kant van het spectrum vindt slechts 21% van de Chinezen dat onderwijs onbereikbaarder wordt.
Korte programma’s populair
Over de hele wereld is men het er sterk over eens dat er naarmate mensen ouder worden voortdurend bijscholing nodig is. Dit zou men het liefst doen via 'een kort trainingsprogramma zoals een bootcamp, een certificaatprogramma of iets dat wordt aangeboden door een branche of beroepsvereniging' in plaats van bij een hogeschool of universiteit.
Gratis bronnen
Een andere belangrijke bevinding is dat een groot deel van de wereldwijde steekproef aangaf een gratis bron zoals YouTube, Lynda.com of Khan Academy zouden gebruiken voor bijscholing. Meer dan een kwart zei dat dit hun voorkeursoptie zou zijn in de VS, het VK, Australië, Canada, Zuid-Afrika, Brazilië, China en India.
Conclusie en aanbevelingen (tussen haakjes staat het commentaar van NIDAP)
Uit de Pearson-enquête blijkt dat een groot deel van de LLL-leerlingen van vandaag een doe-het-zelfbenadering van onderwijs kiest, (2) zich bewust blijft van de waarde van beroepsopleiding en van korte trainingsprogramma's, en (3) zich wenden tot internet voor snelle bijscholingssessies.
Universiteiten en hogescholen hebben een echte kans om hun diensten uit te breiden met kortere cursussen en bijscholingsprogramma's en om studenten te bereiken die mogelijk al zijn afgestudeerd, maar die desalniettemin van plan zijn te blijven leren voor de rest van hun carrière.
Dit is het moment voor hogescholen en universiteiten om hun programmamodellen en partnerschappen te evalueren teneinde:
Zich meer te richten op korte cursussen voor oudere / werkende studenten (ook uit NIDAP onderzoek onder personen vanaf 20 – 65 jaar blijkt hoe enorm groot de doelgroep van 45+ is);
Ervoor te zorgen dat ze online cursussen van verschillende lengtes en prijsklassen aanbieden om een groter, meer divers en internationaal publiek te bereiken (de kunst is om daar de juiste doelgroepen qua omvang en financiële mogelijkheden te onderscheiden en vraaggericht te zijn in het leeraanbod, de didactiek en flexibiliteit. Dat vraagt om portfoliokeuzes intern);
Meer kansen te bieden voor studenten om verschillende soorten referenties te combineren (bijv. Een diploma, een diploma of certificaat en / of een online verkregen micro-referentie); (durf als hogeschool of universiteit voorop te lopen in het ‘opknippen’ van de kennis waar behoefte aan is. Weten wie welke kennisbehoefte heeft is cruciaal als opleider);
In samenwerking met werkgevers gerichte vaardigheidstrainingen Te ontwikkelen en aan de sector of beroepsgroep aan te bieden (de samenwerking moet verder gaan dan operationeel en didactiek maar richt zich op de toekomstige ontwikkeling van organisaties, hun producten/diensten en dus hun mensen);
De mogelijkheden te vergroten om studenten te helpen de soft skills inclusief de STEM-skills te verwerven die ze nodig hebben (Onderwijsinstellingen moeten zich profileren met hun kennis op het gebied van soft-skills en STEM-skills (Science, Technology, Engineering & Mathematics) en hiervoor de beste trainers en experts aantrekken. Elke hogeschool zou een hiervoor een lectoraat of kenniscentrum kunnen opzetten voor de eigen studenten en voor werkenden. Ook hier is de nauwe samenwerking met werkgevers essentieel voor verder toegepast onderzoek).
Over ICEF Monitor
ICEF Monitor is een speciale bron voor marktinformatie voor de internationale onderwijssector. ICEF brengt nieuws uit de branche, marktinformatie, onderzoek, interviews, video's, presentatiebestanden, infographics, tips en trends voor beste praktijken - allemaal met een sterke focus op internationale studentenwerving. ICEF Monitor is een onbevooroordeelde bron, met een redactieteam dat de industrie afzoekt naar de nieuwste, essentiële updates om lezers tijd te besparen en hen strategische, need-to-know-informatie te bieden.
Over Pearson
Pearson is een wereldwijd leerbedrijf met meer dan 22500 werknemers in 70 landen. Pearson biedt content, toetsing en digitale diensten aan studenten, onderwijsinstellingen, werkgevers, overheden en andere partners wereldwijd en werkt samen met een gediversifieerde groep partners. Het bedrijf combineert expertise in hoe mensen leren met educatieve content en technologie om effectiever lesgeven en persoonlijk leren op grote schaal mogelijk te maken.