ABN-AMRO: Corona-virus wordt katalysator voor e-learning

Volgens ABN AMRO geeft het corona-virus geeft een grote boost aan de Nederlandse private-opleidingssector. Medewerkers worden dezer dagen verzocht om zoveel mogelijk van uit huis te werken. Een groeiend aantal bedrijven vraagt werktijdverkorting aan. Dit dwingt grote aantallen werknemers om hun dagelijkse arbeidsroutines tijdelijk radicaal om te gooien. Werkgevers zullen hun werknemers vragen om hun arbeidstijd op te vullen met e-learning; het leren door middel van elektronische hulpmiddelen zoals een computer, smartphone of tablet die verbonden zijn met internet.


Werkgevers kopen de komende weken fors meer van deze opleidingen, zo denken wij; zowel voor werknemers in white collar- als blue collar-beroepen. Voor diverse beroepen en functies, zoals een kraanmachinist, is thuiswerken geen optie. Toch kunnen deze werknemers wel periodiek aan hun eigen keukentafel aan hun ontwikkeling werken door middel van e-learning. Aanbieders van e-learning (opleidingsinstituten), afnemers van elearning (werkgevers) en gebruikers van e-learning (werknemers) zullen door de corona-crisis de komende weken en maanden een steile leercurve doorlopen.

Aanbieders zullen hun aanbod hierdoor de komende jaren kwalitatief en kwantitatief verbeteren. E-learning zal zich de komende jaren bijvoorbeeld vaker automatisch aanpassen aan de snelheid en het intellectuele niveau van de cursist, zodat de kennisoverdracht gemaximaliseerd wordt. Werkgevers zullen straks, bij het evalueren van de corona-crisis, hun opleidingsbeleid reorganiseren en stroomlijnen. Meer bedrijven starten een afdeling Learning & Development (L&D) en zetten overzichten van het opleidingsaanbod op hun bedrijfsintranet. De mix van online – trainingsuren en fysiek contact zal per cursist beter uitgebalanceerd worden en over het geheel gezien meer verschuiven richting online.

ABNAMRO maakt zelf ook veel gebruikt van e-learning voor haar duizenden medewerkers, onder ander via het e-learning platform voor hun Generation Next Academy.

Zie voor de volledige analyse van ABN AMRO: Corona-virus wordt katalysator voor e-learning (pdf). Volgens deze analyse zit e-learning nog wel in de trail and error fase. De ‘schoksgewijze’ ontwikkeling is ook te zien in de NIDAP monitorstudies waarin al 25 jaar het leergedrag en de leervormen van organisaties wordt gevolgd. Sowieso verschilt de inzet van (en investering in) e-learning sterk per bedrijfstak of sector. De financiële, zorg- en de industriële sector lopen voorop in het grootschalig toepassen van digitale leervormen. De publieke sector loopt juist sterk achter. We zien dat er sinds 2018 geen grote organisaties meer zijn die niet meer werken met e-learning.

Vorige
Vorige

De impact van digitaal leren voor de toekomst van het hoger onderwijs: Wat gaan onderwijsinstellingen zelf leren van dit experiment?

Volgende
Volgende

Samenvatting strategische agenda hoger onderwijs